Presentatie boek en onthulling ontwerp maquette

Presentatie boek en onthulling ontwerp maquette

  • 23-03-2023
  • 27-03-2023 10:05:09
  • Jaap Meijer
  • Nieuws

Op 23 maart 2023 is het eerste exemplaar van het boek Joods Wageningen en de Tweede Wereldoorlog gepresenteerd door Stichting Joods Erfgoed Wageningen. Het was een gedenkwaardige ochtend in het bijzijn van burgemeester Floor Vermeulen, redacteur Francine Püttmann, ontwerper Alfred Püttmann en auteur van het boek Ton Steenbergen. De ceremonie werd opgeluisterd door de Wageningse klezmerband HaChalon onder leiding van Ella Hoeneveld. We werden als stichting ondersteund door ceremoniemeester Bob Molier en een aantal vrijwilligers van de 4Meiwerkgroep.
Medeauteur Hennie Slotboom-Bitter (Wageningen 1940-1945) en Theo Dillissen (secretaris/penningmeester van onze stichting) werden gemist. Ze zijn het afgelopen jaar overleden. Beiden hebben een grote en waardevolle bijdrage geleverd aan de totstandkoming van dit boek.

Het tweede deel van de ochtend stond in het teken van de onthulling van het ontwerp van de synagoge. Beeldhouwer Amiran Djanashvili, maquettebouwer Hans van der Beek en Jaap Meijer van de stichting lieten het model zien. Amiran Djanashvilli vertelde over het ontwerp van de maquette van de synagoge en de 13-jarige "Mosjee" die met bar mitswa de torarollen laat zien.
Jaap Meijer gaf aan wat de vervolgstappen zijn om tot realisatie van het bronzen monument nabij de oorspronkelijke locatie aan de Walstraat te komen. De onthulling van de maquette van de synagoge was heel symbolisch op 1 Nisan precies -op de dag- 120 jaar na de inwijding van de synagoge in 1903. We wensten naar goed joods gebruik "Mosjee" (afbeelding 7) een lang leven toe met de leeftijd van (opnieuw) 120 jaar.

Veel gasten waren aanwezig in de raadszaal van het gemeentehuis van Wageningen en getuige van de presentatie van het boek en onthulling van het ontwerp van de maquette.

Zie bijgaande foto's die een impressie geven van de ochtend.

Francine en Alfred.jpeg

Afbeelding 1. Francine Püttmann -redacteur- en Alfred Püttmann -ontwerper van het boek- (bron: Philip Menco).

Presentatieboek Jood Wgen 2eWO.jpg

Afbeelding 2. Jaap Meijer, Floor Vermeulen en Bob Molier (bron: Alfred Püttmann).

klezmerorkest 23 3 23-min.jpg

Afbeelding 3. Intermezzo van HaChalon, de klezmerband onder leiding van Ella Hoeneveld uit Wageningen (bron: Philip Menco).

Jaap Meijer en ontwerp maquette.jpeg

Afbeelding 4. Over het hoe en waarom van de maquette van de synagoge door Jaap Meijer (bron: Philip Menco).

Onthulling maquette.jpeg

Afbeelding 5. Onthulling van het ontwerp van de maquette door Jaap Meijer, Hans van der Beek, Floor Vermeulen en Amiran Djanashvili (bron: Philip Menco).

Amiran Djanashvili 2 23 3 23-min-min.jpg

Afbeelding 6. Amiran Djanashvili, Hans van der Beek en Floor Vermeulen (bron: Philip Menco).

Maquette Ton en Jaap 2023-03-23 om 17.00.jpg

Afbeelding 7. Ton Steenbergen, auteur van het boek, en Jaap Meijer, initiatiefnemer van de maquette. Voor de synagoge staat "Mosjee" de 13-jarige jongen die zijn bar mitswa viert (bron: Marius Boven).