Maquette synagoge wageningen

Maquette synagoge wageningen


Motivatie voor het plaatsen van een bronzen maquette van de synagoge

Door de 2e wereldoorlog, assimilatie en emigratie is de Joodse gemeenschap in Nederland sterk geslonken en groeit nauwelijks. Ook hierdoor is levende Joodse cultuur tegenwoordig voornamelijk nog te vinden in de grotere steden. De Joodse bevolking in Wageningen is teruggelopen van een honderdtal zielen in 1939 tot ongeveer een tiental nu. Toch heeft de Joodse gemeenschap markante sporen achtergelaten, die in de vergetelheid zijn geraakt en verder bedreigd worden door de constante vernieuwing van de stad die gepaard gaat met allerlei bouwactiviteiten.

Stappenplan

 1. Onthullen ontwerp

  Onder voorbehoud: vrijdag 24 maart 2023, tijdens boekpresentatie van de stichting
  Waarom deze datum? De inwijding van de synagoge was 29 maart 1903 dus 1 Niesan 5663 volgens de joodse kalender. Volgens de Misjna is dit de 1e dag van de zevende maand van het joodse jaar en volgens de Thora de 1dag van de 1e maand van het joodse jaar. Dus die dag van inwijding was symbolisch. Dat rechtvaardigt een voortzetting van de symboliek van deze dag + 120 jaar*. Dan komen we in de joodse jaartelling uit op: 1 Niesan 5783 Nissan 1=  vrijdag 24 maart 2023.
  * Met verjaardagen wensen joden elkaar toe dat ze 120 jaar oud mogen worden, als verwijzing naar de leeftijd waarop Mosje/ Mozes stierf. De knesset (parlement in Israël) bestaat uit 120 leden et cetera.
 2. Werving voldoende middelen.

  Er is € 13.800 nodig voor het ontwerp, bronsgieten, plaatsen en aankleding van de plek aan het Plantsoen / Walstraat.

  go/ no go
 3. Verlenen opdracht

  De kunstenaar gaat verder met de uittwerking van het ontwerp, het maken van de sculptuur, waarna het bronsgieten en plaatsen van de maquette op een betonnen sokkel kan plaatsvinden. De opdracht is afhankelijk van voldoende financiering.
 4. Plaaten van de maquette

  De maquette wordt op een nader te bepalen dag in aanwezigheid van genodigden geplaatst. Publiek is dan welkom.

Afstemming

Het ontwerp is op verzoek van Stichting Joodserfgoed Wageningen door de kunstenaar afgestemd met opperrabbijn Binyomin Jacobs. De locatie en het ontwerp is besproken met Maarten van den Wijngaart, beleidsadviseur Cultuurhistorie (en Monumentenzorg). Het monument is aangekondigd bij Beelden van Wageningen (Laurens van der Zee, Liz Spit).

Plaats maquette

Hoek Walstraat/Plantsoen (d.w.z. grasveld tussen trottoir en parkeerplaats westkant).

Afmetingen

 • 50 cm lang * 30 cm breed * 50 cm hoog staand op een sokkel deels onder maaiveld als fundament en daarop een zichtbaar gedeelte in beton
 • Er is een plastic schaalmodel (zie: foto) van de de maquette.  Deze is te bezichteigen in een vitrinekast van museum de Casteelsepoort te Wageningen. Daar heeft het plastic schaalmodel de afmetingen: 9 x 14 x 12 cm.
 • Oospronkelijke afmetingen van de sjoel waren (lxbxh) 7,60 x 12,25 x 10,70 meter (zie: plattegrond).
 • Voor geschiedenis over en foto's van de synagoge zie: https://www.joodserfgoedwageningen.nl/synagoge/ 

Opdrachtgever

 • Stiching Joods Erfgoed Wageningen
 • Algemeen en penvoerder: Jaap Meijer (Joods Erfgoed Wageningen);
 • Technisch, plaatsen en verguningsverlening: Hans van der Beek (voorheen bestuurder bij Vereniging Oud Wageningen).

Opdrachtnemers

Schaalmodel synagoge

 • Plastic schaalmodel c.q. maquette van bouwer Hans van der Beek als inspiratiebron en voor de afmetingen.
  SJOEL 02.JPG
 • SJOEL 03.JPG
 • Foto maquette synagoge (Hans van der Beek).jpeg: