Open Joodse Huizen 2024

Open Joodse Huizen 2024


joodse huizen_2022_logo_web_L - kopie.png

Op zondag 28 april 2024 vindt om 14.00 en 15.30 uur bijeenkomsten plaats van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet. Je kunt dus maximaal twee lezingen / locaties bezoeken.

Het programma is gratis toegankelijk en de bijeenkomsten duren maximaal een uur. Alle locaties zijn toegankelijk voor rolstoelen. Houd rekening met een beperkt aantal plaatsen in sommige huizen. Plaatsen kun je niet reserveren reserveren, kom daarom ruim op tijd.

Adres

Over wie

Wie vertelt

1-
Antiquariaat
De Beschte
Bergstraat 22 

Ondernemersfamilie van der Horst.

De joodse familie van der Horst had sinds 1863 een antiekzaak in Wageningen. De familie was een bekende en vooraanstaande familie in de stad.

In 1918 verhuisde de familie naar de Bergstraat. In 1941 moest de winkel op last van de bezetter sluiten. De gezinsleden moeten in dat jaar vervolgens onderduiken in Heelsum en verbleven daar drie jaar lang tot aan Operatie Marketgarden.
Bergstraat-22.png

Marc Elskamp

2- Gravinnestraat 2

Boas Rofessa, Anna Rofessa-Blom en Bernard van Gelder

Het verhaal van Boas Rofessa en Anna Blom wordt dit jaar voor het eerst op twee verschillende locaties verteld.

Boas Roffesa werd in 1909 in Den Haag geboren. Hij volgde er zijn schoolopleiding en verhuisde in 1930 naar Leiden om een opleiding aan de Leidse Instrumentmakerschool te volgen. Na zijn opleiding verhuisde hij in 1934 naar Amsterdam om vervolgens in juli in Wageningen neer te strijken. Hij werkte er als instrumentmaker bij de Stichting Nederlandsch Scheepsbouwkundig Proefstation, de voorloper van het huidige MARIN.

Nadat hij op 12 januari 1938 in Amsterdam met Anna Blom trouwde, vestigde het kersverse echtpaar zich aan de Gravinnestraat 2 in Wageningen. In november 1940 kwam student Bernhard van Gelder hier bij hen op kamers wonen.

Twee jaar later vertrekken Boas en Anna naar Amsterdam, waar ze in 1943 tijdens een razzia worden opgepakt. Via kamp Westerbork werden ze, samen met 3004 andere Joden, op transport gezet naar het vernietigingskamp Sobibor waar ze op 4 juni 1943 werden vermoord.

_DSC5935.jpg

Boas en Anna Rofessa.png063 Stellenboschstr Den Haag juli 1933.jpg

Fotos 1938 (huwelijk) en in 1934 (foto's via Dannie de Kleijn)

Zie ook: MARIN

Dannie de Kleijn

(via YouTube podcast beschikbaar)

3-
MARIN
Haagsteeg 2

Boas Rofessa kwam in 1936 naar Wageningen om aan de slag te gaan als instrumentenmaker bij het Nederlandse Scheepsbouwkundig Proefstation (NSP), de voorloper van het huidige MARIN. 

Scheepsbouwkundigproefstation-Dennis-Gudden.jpeg060 Bij de Geus Bokie Rofessa en Annie Blom 1934-min.jpg

Zie ook: Gravinnestraat 2.

Joke Korteweg en Bas Büchner van het MARIN

4-
Churchillweg 10

De Joodse baby Lena Salomons ontkwam aan deportatie door in december 1942 onder te duiken bij het kinderloze echtpaar Van Veen-Veltman dat woonde op Churchillweg 12. Meteen na Lena’s aankomst heeft het echtpaar de voogdij en het toeziend voogdijschap op zich genomen. Daarmee werd Lena het enige oorlogspleegkind in Nederland waarover de pleegouders al tijdens de oorlog de voogdij hadden.

churchillweg10 compressed.jpg

Lena’s echtgenoot Fokko Wolgen vertelt haar verhaal.

5-
De Wolfswaard
Aan de Rijn 12

Diefstal bevolkingsregister en onderduikers (geschikt voor kinderen)

Vanuit de Wolfswaard opereerde het verzet in Wageningen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In hetzelfde huis zaten Joodse onderduikers ondergedoken, waaronder Marie Stoppelman (zie Spotifycode onderaan deze pagina)

In de bovenwoning woonden de zussen Eltien en Neeltje Krijthe. Zij werden in 1944 samen met hun onderduikers opgepakt. Eltien overleed in kamp Ravensbrück.

 

wolfswaard.jpg

Taas van Herpen en Lena Schulte-Uebbing (bewoners)

Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet wordt jaarlijks op diverse plaatsen waaronder in Wageningen georganiseerd.

Het idee voor de Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet ontstond in Amsterdam: verhalen vertellen over verzet en Joodse mensen in de oorlog op de locatie waar de geschiedenis zich afspeelde. In Wageningen organiseren de 4Meiwerkgroep en de Stichting Joods Erfgoed de verhalen. Dit gebeurt jaarlijks op een aantal locaties, verspreid over de stad.

Spotify Open Joodse Huizen van Verzet in Wageningen

Op Spotify staan enkele podcasts van Open Joodse Huizen van Verzet in Wageningen (ook van eerdere bijeenkomsten). Om de podcastst te beluisteren wordt je op onderstasande wijze rechtstreeks naar de content geleid.

Om onderstaande Spotify-code te scannen, moet je:

  • de Spotify-app op jouw telefoon openen
  • naar zoeken gaan
  • op het camerapictogram klikken 
  • de camera richten op de onderstaande code.

Spotify podcasts OJH Wageningen.png