Open Joodse Huizen 2022

1 mei 2022. Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet

Op zondagmiddag 1 mei zal Open Joodse Huizen weer in plaatsvinden. U wordt uitgenodigd om naar de verhalen te komen luisteren in de huizen waar onderduikers hebben gezeten of waar verzet is georganiseerd. Betrokkenen zullen hierover vertellen.

Er zijn 2 mogelijkheden: om 14.00 uur en om 15.30 uur. U kunt dus maximaal twee lezingen / locaties bezoeken. U hoeft zich niet aan te melden van tevoren.

De huizen die meedoen zijn: voor uitgebreidere informatie over de locaties, zie: Uitgebreidere informatie OJH 1 mei 2022.

Zilvr, Heerenstraat 47

Kom luisteren naar het bijzondere verhaal over Hendrik Jan Nieuwenhuis, verteld door 2 kleinkinderen. Hendrik Jan heeft deel uitgemaakt van een Wageningse verzetsgroep.

Luister naar de podcast van deze locatie:

De Wolfswaard​, Aan de Rijn 12

​Vanuit deze plek opereerde het verzet in Wageningen en was het een tijdelijk onderduikadres en werd in 1943 het bevolkingsregister hier verstopt.

Luister naar de podcast van deze locatie:


De Nederlandse arts Marie Stoppelman kon concentratiekamp Auschwitz alleen overleven door assistente te worden van Josef Mengele, de beruchte kampdokter die verschrikkelijke experimenten uitvoerde op de gevangenen. Volkskrant-redacteur Ellen de Visser reconstrueerde haar verhaal, dat een unieke kijk geeft op een van de meeste duistere hoofdstukken in de recente geschiedenis. Luister naar het verhaal in onze podcast Ondertussen in de Kosmos. Dat kan hier, of in Spotify of bij Apple Podcasts. Bron: De Volkskant, Ondertussen in de Kosmos, 27 jan 2022.

W.S.V. ​Cer​es, Generaal Foulkesweg 1B

De sociëteit van W.S.V. Ceres is tijdens de oorlog door de bezetter gesloten geweest. Hoe zag het studentenverzet er in de oorlogsjaren uit?

Gravinnestraat 2

Boas Roffesa en Anna Blom woonden vanaf hun huwelijk in januari 1938 aan de Gravinnestraat 2 in Wageningen.