Tentoonstelling Sobibor in Wageningen

Vandaag is in de centrale hal van de Hof van Wageningen  een tentoonstelling over het Duitse vernietigingskamp Sobibor geopend. De opstelling is de afgelopen dagen ingericht door twee Poolse onderzoekers en duurt tot en met 18 mei 2016. De laatste jaren hebben zij en hun team ruim 30.000 voorwerpen gevonden. Foto’s daarvan zijn te zien op verschillende panelen. Ook zijn getuigenissen van kampgevangenen en de bewaking te lezen.

In Sobibor zijn tussen maart 1942 en oktober 1943 ruim 34.000 Nederlandse Joden vermoord. Drieëndertig daarvan waren afkomstig uit Wageningen en omgeving. Hun namen werden voorgelezen door de commissaris van de koning Clemens Cornielje, burgemeester Geert van Rumond en bestuurslid van stichting Joods Erfgoed Wageningen Jaap Meijer. Mogelijk zijn er wel 200.000 Joodse mensen uit allerlei landen omgebracht in dit vernietigingskamp. Kort na de ontsnapping van een aantal gevangenen maakten de nazi’s het kamp met de grond gelijk.

Jules Schelvis, één van de achttien Nederlandse overlevenden van dit vernietigingskamp en oprichter van de Stichting Sobibor, is op 3 april dit jaar overleden. Hij werd met zijn vrouw Rachel op 1 juni 1943 met 3000 anderen vanuit Westerbork naar het vernietigingskamp Sobibor overgebracht. Schelvis was de enige van dit transport die de oorlog overleefde.

Foto: links Onderzoeker Dr. Marek Bem geeft uitleg aan commissaris van de koning Clemens Cornielje. De provincie Gelderland heeft een samenwerkingsverband de Poolse provincie Lubelskie met Sobibor vlak bij de grens met Oekraïne.